Gymnastiek

 

Wie herinnert zich niet de lesuren gymnastiek...

- de oranje shirts met kraag en lange mouwen, die teveel krompen en vaal werden in de was...

- de blauwe sportbroekjes, "pofmodel" voor de meisjes en "wijde pijpenmodel" voor de jongens...

Daarin uitgedost, werden wij geacht te verschijnen:

A) in de gymzaal van de Don Boscoschool, in de Willemsbeekweg, alwaar we voornamelijk dienden te volleyballen!

B) op sportpark Schoonenberg (aan de andere kant van IJmuiden!) in Velsen-Zuid, waar we voornamelijk dienden te honk- en softballen!

De kleding was niet zo jofel, de sporten waren dat toch wel. Per slot zijn er nogal wat oud-leerlingen doorgegaan met de favoriete sporten van de leraren... Daarover moeten ze zelf maar vertellen!

Een ieder die nog iets aparts, aardigs, leuks of geks weet te vertellen, nodigen we hierbij uit, dat voor deze rubriek aan te leveren.

En ja, de kleuren van toen, doen "zeer" aan de ogen van nu!

 

 

Foto's van sportevenementen zijn elders op de site ondergebracht en wel bij Evenementen/Diversen.

 

medaille van
Katy ten Broeke

speldje van
Loes Hweler

 

Weet je nog wel...?

-Dat ik het enige meisjes was in de eerste 4B klas van de PB (er was nog geen A-kant toen). Dat ik absoluut niet getalenteerd was in enige sport, maar dat ik aan het eind van de sportdag in 1962 een speldje kreeg "voor het beste meisje van de 4e klas". Dat heb ik bewaard... (zie boven).
Loes Hweler (PB 1958-1964)


- Dat de eerste PB-ers gym kregen van meneer Bekelaar, die klein van stuk was en niet recht uit zijn ogen keek. Dat hij op een dag zo'n 20 tot 25 jongens naast elkaar had gezet en met luide stem tegen iemand begon te preken... Dat bedoelde persoon ongetwijfeld iets had uitgehaald, maar dat  niemand van de groep -helaas- wist, wie er werd aangekeken? Ton van der Kolk (PB 1958-1964)
- In 1960, begon ook de loopbaan van Mink de Vries als sportleraar aan onze school. Vast onderdeel van de "buitengym" was toen altijd het rondje om Sportpark Schoonenberg. Hij reed dan (in het begin, later geloofde hij het wel) altijd mee op zijn NSU-brommertje. Zo'n brommertje met een wit eitje als benzinetank. Later is dat rondje verdwenen, maar dat brommertje heeft het nog lang volgehouden!

- Tijdens de sportlessen was atletiek toch ook wel erg belangrijk. Zo ook discuswerpen. Mink de Vries had ons keurig op een rij gezet om ongelukken te voorkomen, maar in plaats van vooruit, gooide Ad van Nood de discus naar achteren...

- En, als ik mij goed herinner, presteerde Pieter de Witte het om bij het einde van een les speerwerpen, de speren op een kluitje bij elkaar in de grond te steken. Alleen, hij stak er n dwars door zijn gymschoen heen, zodat hij letterlijk aan de grond genageld stond.

- Kun je je trouwens de gymnastieklessen van de heer Cornet nog herinneren? Altijd ritmische gymnastiek waarbij hij zelf op een trommeltje de maat sloeg. En ik had het altijd al zo moeilijk met in de maat lopen! En dan een "ritmische vier"! Terwijl ik -wegens gebrek aan maatgevoel- zelfs nooit heb kunnen leren dansen.

- In 1965 hebben we nog een sportieve uitwisseling gehad met het CLA (Christelijk Lyceum Alkmaar) waarbij bijna de gehele school meedeed. De takken van sport waren door Alkmaar uitgekozen en wel z, dat uitsluitend de takken waar het CLA goed in was, vertegenwoordigd waren. Zoals handbal, dat niemand ooit gespeeld had. Nadat de regels uitgelegd waren, hebben we met 15-5 verloren. Dat de nederlaag nog beperkt bleef, was grotendeels te danken aan Pieter Ravensbergen, die een fantastische partij stond te keepen. Bij het "bal na" was hij ongelooflijk populair bij de Alkmaarse meisjes; we begrepen daardoor dat hij erg goed was geweest. Softbal en honkbal gingen voor de Alkmaarders gelukkig niet door. Daar hadden wij een heel sterk team van, maar het regende... Om een of andere reden zijn we ook niet aan volleybal toegekomen. Heel jammer, want  we hadden een team (eigenlijk 2 teams) dat in de reguliere NEVOBO-competitie meedraaide. Zie onder de teksten! De naam was EVA (Een Vrije Avond). Coach was Mink de Vries, tevens indertijd coach van Octopus, een landelijk hoofdklasseteam uit de Zaan. Bij deze gezamenlijke avond mocht overigens wel de afgrijselijke "beatmuziek" gespeeld worden. Leen Koper (PB 1959-1966)


- Dat er ooit een sportieve Zwitser? naar IJmuiden is gekomen, op uitnodiging van de gemeente. De man was kampioen trampolinespringen en kwam de betrekkelijk nieuwe sport demonstreren. Verplicht kijken tijdens een gymles, maar het was de moeite waard. Zelf doen, was erg aanlokkelijk. Dat had de gemeente Velsen wel begrepen en dus bleef er nog enige tijd een trampoline in IJmuiden staan, waarvan door middelbare scholieren -gedoseerd- gebruik mocht worden gemaakt. Gymleraar Mink de Vries was er als de kippen bij, om ervoor te zorgen dat PB-ers goed aan de "trampoline-bak"  kwamen. Beja Peijpers (PB 1961-1966)
- Dat scheikundeleraar Laan best lenig was? Dat hij beweerde een 'vogelnestje' ofwel 'zwaantje' in de ringen te kunnen maken? Dat hij niet werd geloofd, maar het in zijn nette pak demonstreerde en dat toen iedereen perplex stond? Er is een foto van gemaakt, maar die is helaas tussen het oud papier terechtgekomen. Ton Kalkman (PB 1963-1966)
- Dat ik gymnastiek nutteloos vond? Ik heb meneer Bekelaar nog gehad, maar die stierf. Wat moest ik met gymnastiek? Ik voetbalde, ik had een reclamewijk en die liep ik 3x in de week op een drafje. Ik had absoluut geen gymnastiek nodig! De Vries was een volleyballer en een hockeyer. Ik voetballer en honkballer. Tijdens het volleyen kwam er een bal mooi op me af zeilen. Ik nam hem vol op de schoen, prachtig in het net Meneer de Vries woedend! Hockeyen vond ik eigenlijk te gevaarlijk. Bijna niemand kon het, het was gewoon een beetje tegen die bal aan rammen. Of er toen nog meisjes meededen weet ik niet meer. In ieder geval vond ik het niet goed. Welke dwaas wilde Anneke van de Blink, Anke de Boer of Betty Vennik blesseren? Speerwerpen heeft De Vries me ook nog geprobeerd te leren. Levensgevaarlijk en hoeveel speerwerpers zijn er in Nederland? Ik gooide en de achterkant van de speer raakte mijn oor. Daar heb ik weken last van gehad! Egbert Helder (PB 1960-1965)

 

In april 2014 is het E.V.A.-clubkaartje van Wim Kwak
weer tevoorschijn gekomen. Het is van het eerste jaar
dat E.V.A. deelnam. Overigens deden de leden destijds
een beetje geheimzinnig over de afkorting...
Volgens Wim: En Vele Anderen.

In juli 2015 meldde Wibo de Boer:
De afkorting van E.V.A. stond niet (zoals Wim dacht)
voor En Vele Anderen", maar voor En Vrije Avond.
Bedacht door gymleraar Mink de Vries, omdat hij dan
toch lekker een avondje weg mocht.

 

Home