wapen van Velsen

Prins Bernhard HBS
Venusstraat 4
IJmuiden


schoolagenda

Welkom op de website over de Prins Bernhard HBS, later het Prins Bernhard College, in IJmuiden.

    Nieuws

Met ingang van het schooljaar 1958-1959 werd in IJmuiden een dependance van het Marnix van Sint Aldegonde Lyceum  (te Haarlem) gevestigd. Aanvankelijk was het alleen een HBS (die in de eerste jaren nog geen hoogste klassen had). Het streven was er een zelfstandige, christelijke HBS van te maken. Dat is gelukt en per 1 januari 1961 werd de school officieel Prins Bernhard HBS genaamd. Met de invoering van de Mammoetwet in 1968 werd het Prins Bernhard College, met opleidingen MAVO, HAVO en VWO. Daarvoor was -in hetzelfde jaar- een fusie aangegaan met de Groen van Prinsterer ULO en de Creutzberg ULO. Het Prins Bernhard College fuseerde vervolgens in 1971 met het Gymnasium Paulinum te Driehuis. Daarmee verdwenen de schoolnamen "Prins Bernhard" en "Paulinum". Zij gingen (m.i.v. het schooljaar 1972-1973) op in het Ichthus College (http://www.ichthuslyceum.nl).

 Hoewel er in de begintijd dus ruim twee jaar onder de naam van het Marnix is gezwoegd, wordt de Prins Bernhard-periode beschouwd als die van 1958 tot de fusie en naamswijziging in Ichthus. Dat komt in de rubriek "klassefoto's" het meest tot uiting.  

Deze site is bedoeld om de herinnering levend te houden aan een stukje geschiedenis van de leerkrachten, medewerkers en alle scholieren, die van 1958 tot 1972 zoveel uren hebben gesleten en gezweet in de noodlokalen aan de Venusstraat.

 


Het geheel is voor en door oud-leerlingen vervaardigd. Waar mogelijk nog met aanvullingen van, inmiddels (hoog)bejaarde, oud-leerkrachten.
Vrijwel alles is ˇˇk zichtbaar voor ge´nteresseerden. Natuurlijk geldt: aanvullingen en correcties worden erg op prijs gesteld. 

e-mail naar de beheerder


-website gestart in maart 2007-

email-adressen: webmaster@pb-hbs.nl     beja@pb-hbs.nl     bestuur@pb-hbs.nl