Plattegrond & bouwgeschiedenis

 

 

Prins Bernhard HBS te IJmuiden, bouwgeschiedenis.

Met hulp van de medewerkers van het archief van de afdeling bouwtoezicht van de gemeente Velsen is de volgende bouwgeschiedenis vastgesteld:

  • Het oorspronkelijke schoolgebouw en alle uitbreidingen zijn gebouwd door de firma N.V. MAVEM uit IJmuiden. Het ontwerp is gemaakt op een stramienmaat van 126 cm in het vierkant.

  • Voor het oorspronkelijke gebouw, de zes lokalen aan de Venusstraat, is bouwvergunning verleend op 3 september 1958.

  • Bouwvergunning voor de eerste uitbreiding werd al spoedig aangevraagd en in de zomer van 1959 werd deze verleend. Het betrof het bouwblok aan de Saturnusstraat. Deze uitbreiding omvatte, naast een toiletgroep, het overblijflokaal met keuken, twee leslokalen, twee kabinetten en het scheikundelokaal op de hoek van de Eenhoornstraat.

  • Al spoedig werd de school te klein en op 13 juni 1961 werd bouwvergunning aangevraagd voor de tweede uitbreiding met twee lokalen aan de Eenhoornstraat. De gevraagde vergunning werd vijf weken later al verleend op 18 juli. Tegenwoordig (2007) vinden wij het helaas al normaal, dat het vijf jaar duurt om een bouwvergunning te verlenen.

  • De voorspoedige groei van het aantal leerlingen maakte het noodzakelijk om in 1962 al een aanvraag in te dienen voor de derde uitbreiding met weer twee lokalen. Dit werden het laatste lokaal aan de Eenhoornstraat en het aardrijkskundelokaal op het binnenterrein. Binnen vijf weken werd de vergunning verleend, op 7 augustus 1962.

  • Tenslotte werd in juni 1964 vergunning aangevraagd voor de vierde uitbreiding en binnen een maand werd die verleend. Die betrof het kleine lokaal, in de hoek van het binnenterrein.

    Santpoort, 28 juni 2007, (architect) Peter van Duyn, PB-hbs 1964-1970.

 

Terug naar historie